Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Αλληλέγγυα Οικονομία και Απασχόληση

Η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας άλλος χώρος οικονομικής δραστηριότητας πέρα από την ανταγωνιστική οικονομία και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την απασχόληση/ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσπραγίας της φτώχειας και από τους έχοντες πολύ μικρά εισοδήματα.

Η αλληλέγγυα οικονομία με τη μορφή συνεργατισμού των μη κερδοσκοπικών εταιριών μπορεί να έχει αντικείμενο δραστηριότητας την προστασία του περιβάλλοντος, την ανθρωπιστική δραστηριότητα και υπηρεσίες υγείας.
Να παρέχει αμοιβές απασχόλησης και εισοδήματα σε τομείς που δεν υπάρχει αντικειμενικά κίνητρο του κέρδους αλλά το κίνητρο της συνδυασμένης εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης.

Ο όρος ‘αλληλέγγυα οικονομία‘ είναι η μετάφραση του economia solidária (Πορτογαλικά), economía solidaria (Ισπανικά), économie solidaire (Γαλλικά) και solidarity economy (Αγγλικά). Σε γενικές γραμμές, ορίζει μια μορφή συνεργατικής οικονομικής που λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, ξεκινάει από τα κάτω και εργάζεται για να συνδέσει μαζί τις χιλιάδες τοπικές εναλλακτικές ώστε να δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας, ορατά, δημιουργικά δίκτυα αντίστασης στην οικονομία που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη το όφελος της κοινωνικής οικονομίας.

Οργανώσεις ενοικιαστών, ομάδες ανέργων, συνεργατικά φυτώρια/παιδικοί σταθμοί/λαχανόκηποι, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί/ομάδες, οργανώσεις αλληλέγγυας πίστωσης, τοπικά νομίσματα, και άλλα: όλες αυτές οι δραστηριότητες μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, στρέφονται συνειδητά ενάντια στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, δίνουν προτεραιότητα στις τοπικές λύσεις, δένουν την οικονομική δραστηριότητα με το περιβάλλον. Είναι νέες, ελεύθερα επιλεγμένες και δημοκρατικά ελεγχόμενες μορφές αναδιανομής του πλούτου, που εστιάζουν στις ανάγκες των ανδρών και των γυναικών.’ – Inter-Reseaux de l’Economie Solidaire, France



. Συστήματα τοπικών μη χρηματικών ανταλλαγών (LETS)

Στις παραδοσιακές αγροτικές οικονομίες υπήρχε πάντα μια άτυπη μορφή ανταλλαγών σε είδος, εργασία και μέσα παραγωγής, που διευκόλυνε τους χωρικούς στις ανταλλαγές τους που είχαν αντικειμενικά πολύ περιορισμένα χρήματα. Αντάλλαζαν έτσι όχι μόνον προϊόντα αλλά και χρόνο εργασίας μεταξύ τους.
Στις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες παρουσιάζεται ως λύση, τα συστήματα τοπικών μη χρηματικών ανταλλαγών με την μορφή λέσχης, σ΄αυτούς που δυσκολεύονται να βρουν ικανοποιητική απασχόληση για να καλύψουν τις ανάγκες κι αυτές οι πρωτοβουλίες αναπτύσσονται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. (Μ.Κ.Ο.)
Η δημιουργία μη κερδοσκοπικών εταιριών είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν ομάδες πρωτοβουλίας Πολιτών θεσμικό χαρακτήρα στα πλαίσια της αλληλέγγυας οικονομίας.
Τα LETS, δηλαδή Local Exchange Trading Systems (Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών), είναι μια μορφή συναλλαγής, που όμως δεν τοκίζεται, δεν παράγει κέρδος, αλλά βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς λεφτά. Η μυθολογία της εποχής θέλει αυτά τα συστήματα να έχουν πάρει το όνομά τους από τα πάρτι που διοργάνωναν οι άνεργοι εκείνη την εποχή, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους. Το σύνθημα «lets party», που χρησιμοποιούσαν για να αντέξουν τα αδιέξοδα που είχαν εμφανιστεί στις πόλεις τους, αλλά και η προσπάθεια να μαζέψουν κάποια χρήματα μέσα από αυτά τα πάρτι, έγιναν ο νονός αυτών των συστημάτων.



Μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Ολοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν, όμως, ούτε πουλούν. Ανταλλάσσουν. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται LETS (Local Exchange Trading Systems) ή Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών.

Lets υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι το Εκουαδόρ και από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει LETS την τελευταία 20ετία. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σύστημα, την Τράπεζα Χρόνου Αττικής.



Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και στην χώρα μας και μπορούν να επεκταθούν με την δικτύωση στη λογική της αλληλέγγυας οικονομίας σε ευρύτερο επίπεδο με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.



Eθελοντές αποταμιεύουν χρόνο προσφοράς υπηρεσιών.

H διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος της τράπεζας είναι εξαιρετικά απλή και τελείως δωρεάν. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210-9700.814, στα γραφεία του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης στη Δάφνη, το οποίο εφαρμόζει το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα. Ακολουθεί μια συνάντηση με τις υπεύθυνες του προγράμματος, όπου ο υποψήφιος πελάτης αναγράφει σε μια σχετική λίστα τι θα μπορούσε να κάνει και για πόσο καιρό. Δεν υπάρχει κανένα όριο για τις ώρες προσφοράς ή για το είδος προσφοράς.

Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι:
Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες.
Είναι περισσότερο επικοινωνιακές συναναστροφές παρά «απασχόληση»
Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.
Περιορίζουν τη σπατάλη.
Αναπτύσσουν τοπικούς πόρους.
Ευνοούν την αξιοποίηση πόρων.
Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση.
Ενισχύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των γενεών.

Η Τράπεζα Χρόνου αφορά:
Όλες/ους αυτές/ούς που θέλουν αυτοβούλως να συμμετέχουν.
Προσιδιάζει όμως περισσότερο σε άνεργες και άνεργους (που έχουν πολύ χρόνο και όχι χρήμα).
Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, αναπήρους κ.α.)
Συνταξιούχους Τράπεζες Χρόνου έχουν λειτουργήσει επιτυχώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Αγγλία


ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δικτύου συλλόγων και Αστικών Μη Κερδοσκοπικών εταιρειών για την Οικοπροστασία της Αττικής
«Πράσινη Πόλη»

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, είναι μια πρωτοβουλία συμμετοχικής οικολογίας που ανταποκρίνεται στη λογική της αλληλέγγυας οικονομίας.
Σκοπός του Δικτύου είναι ο συντονισμό κοινής δράσης για την ανάπτυξη του πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Αττικής, τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ρύπανσης και της ρυπογόνου ενέργειας και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για ένωση των προσπαθειών, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των συλλογικών εθελοντικών οργανώσεων για την οικοπροστασία και την οικοανάπτυξη σε όλη την περιφέρεια της Αττικής,με σκοπό να δημιουργησουν ένα κέντρο υποστήριξης και συμβουλευτικής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για αυτό το σκοπό. Ειδικότερα το Δίκτυο θα δραστηριοποιηθεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων για την «Πράσινη Πόλη».
Η προγραμματική συμφωνία, στο επίπεδο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Κρατικών Οργανισμών και Φορέων καθώς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση είναι πρωταρχική συνθήκη για το ζήτημα της οικοπραστασίας και του πρασίνου στην Αττική.
Βασικός στόχος του πρωτοκόλλου είναι η επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας , στο επίπεδο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Κρατικών Οργανισμών και Φορέων καθώς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την από κοινού δράση στο ζήτημα της οικοπραστασίας και του πρασίνου στην Αττική.

.

Στόχος επίσης του Δικτύου είναι η συγκρότηση του διαθέσιμου «κοινωνικού κεφαλαίου» που θα επιτρέψει σε κάθε αρμόδιο Υπουργείο, όπως το Υπουργείο εθνικής οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσουν πιλοτικά προγράμματα πρασίνου, ξεκινώντας την πρακτική αυτή από την όψη και λειτουργία των ίδιων των κτιριακών εγκαταστάσεων τους.

Να επικεντρωθεί στην προώθηση του σχεδίου για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού προγράμματος πράσινης πολιτικής στην Αττική.

Να λειτουργήσει ως προωθητικός φορέας σε σχέση με τους ΟΤΑ, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις συλλογικές οργανώσεις και ΜΚΟ, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Να συνεργαστεί με τους Δήμους που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσης εξασφαλίζοντας προϋποθέσεις και άλλες υποστηρικτικές ενέργειες για το πράσινο στην πόλη.
.

Η συμμετοχή σε σχέδια δράσης μπορεί να γίνει μόνον όταν οι φορείς αυτοί συμφωνήσουν σε ειδικό συμφωνητικό εγγράφως για κάθε φορέα ξεχωριστά γνωρίζοντας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
Επομένως η συμμετοχή τους στην παρούσα φάση έχει διακηρυκτικό χαρακτήρα, οικολογικής κίνησης για την Αττική και για την προώθηση της δικτύωσης.
Επισημαίνεται ότι το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ συλλόγων και Αστικών Μη Κερδοσκοπικών εταιρειών για την Οικοπροστασία της Αττικής «Πράσινη Πόλη»είναι ανοικτό για την συμμετοχή κάθε συλλογικής οργάνωσης στο δίκτυο εκτός των κομματικών οργανώσεων και καλούμε όλους να συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: