Συχνά γίνεται λόγος για συμμετοχή των ΜΚΟ στη διαβούλευση με την πολιτεία. Σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή επιβάλλεται και από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, περίπου 20 οργανώσεις από τις πιο γνωστές καλούνται κατά αυθαίρετη επιλογή και λαμβάνουν μέρος σε διαβουλεύσεις από επιτροπές υπουργείων και αυτό παρουσιάζεται από επικοινωνιακή πλευρά ως διαβούλευση της πολιτείας με τις οργανώσεις της Κοινωνίας τω Πολιτών.
Χιλιάδες άλλες δραστήριες τοπικές και θεματικές οργανώσεις, οικολογικές και «θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης» ουδέποτε λαμβάνουν μέρος σε ανάλογες διαβουλεύσεις, εκτός από εκείνες που επιβάλλουν κατά καιρούς με συλλογικές κινητοποιήσεις και ακτιβισμό, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο π.χ. με τον Κορινθιακό Κόλπο.
Επομένως, για ποια διαβούλευση γίνεται λόγος; Πρόκειται για μια ελίτ προνομιούχων οργανώσεων που συμβαίνει να απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των κρατικών και τραπεζικών επιχορηγήσεων προσφέροντας το άλλοθι της διαβούλευσης στην κρατική γραφειοκρατία και στους ολιγάρχες της μιντιακής εξουσίας.
Βεβαίως, αυτό γίνεται όσο δεν υπάρχει θεσμική αντιπροσώπευση των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το παραμύθι κάποτε πρέπει να τελειώσει και η αρχή μπορεί να γίνει ανοίγοντας:
το θεσμικό διάλογο με τις χιλιάδες οργανώσεις που συγκροτούν ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο συλλογικής δημιουργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα,
διάλογο στα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας και δημόσιας υγείας, που καταπιάνονται οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία,
διάλογος, όμως, και για τη συνολική και συλλογική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και όχι μόνο με τις ατομικές εκδηλώσεις φιλανθρωπίας και ευαισθησίας για το περιβάλλον, που έχουν περιορισμένη εμβέλεια και δεν απαντούν στην καρδιά του ζητήματος.
Μεγάλος σύμμαχος για όλους είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του διαδικτύου στην άμεση ηλεκτρονική δημοκρατία.
Οι αυθεντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με εθελοντές αρθρογράφους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές επικοινωνίας μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους μεγάλο επικοινωνιακό κόμβο μέσα από το διαδίκτυο. Μπορούν να γράφουν καθημερινά τη δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα και να στοχεύουν στο διαδικτυακό ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Δηλώστε συμμετοχή και ο στόχος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Εκατό (100) εθελοντές αρθρογράφοι συντονισμένοι σε ένα κοινό σκοπό μπορούν να αλλάξουν τον επικοινωνιακό χάρτη της χώρας προς όφελος της γνήσιας διαβούλευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Βασίλης Τακτικός
Υπεύθυνος του κόμβου επικοινωνίας EDO-MKO.
Σύνδεσμοι
Τρίτη 22 Απριλίου 2008
Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαβούλευση - Το παραμύθι και η πραγματικότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου