Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Ο σφετερισμός της εκπροσώπησης στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( ΜΚΟ)

Πέρα από το κλίμα της διάχυτης καχυποψίας μεταξύ Μ.Κ.Ο. , κράτους και κομμάτων που διαπιστώνουμε τελευταία σε διάφορες σχετικές διαβουλεύσεις υπάρχει και κάτι χειρότερﴨ ο σφετερισμός της εκπροσώπησης από το φαινόμενο των «Μηκιο-πατέρων» που κυριαρχούν σε αυτές τις διαβουλεύσεις ερήμην των Μ.Κ.Ο. που ισχυρίζονται τελικά πως εκφράζουν.Αυτοί που χρόνια τώρα αρνούνται τον θεσμό της εκπροσώπησης στις Μ.Κ.Ο. και τα δίκτυα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, και πράγματι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να μην υπάρχει έκφραση των δικτύων, τους είδαμε να μας αντιπροσωπεύουν σε διάφορα υπουργεία, κάτω από την «ομπρέλα» Μ.Κ.Ο. Σύνταγμα των 800 ως «συντονιστές», χωρίς ποτέ κανείς να τους εκλέξει και να τους ζητήσει αυτή την αποστολή.

Τους είδαμε αυτούς που παρουσιάζονται ως προοδευτικοί αντικρατιστές και διακηρύσσουν την «αυτορρύθμιση» των Μ.Κ.Ο. , να παζαρεύουν σε υπουργεία και κόμματα θεσμούς, την ίδια «αυτορρύθμιση» έναντι προνομίων σε θέσεις και εκλογικές λίστες, εκφράζοντας βέβαια με αυτόν τον τρόπο και στο χώρο των Μ.Κ.Ο το «κραταιό» πελατειακό σύστημα, το οποίο έχουν εισάγει με αυτόν τον τρόπο και στις λεγόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Από την μία μεριά, μας λένε ότι δεν πιστεύουν στην εκπροσώπηση, αλλά στην αυτονομία των Μ.Κ.Ο. και από την άλλη παρουσιάζονται ως χρισμένοι συντονιστές που δεν εκλέχθηκαν βέβαια από τις 800 Μ.Κ.Ο. , αλλά τις 50 πρώτες που πήραν την αρχική πρωτοβουλία και έκτοτε μας εκπροσωπούν για όλα τα θέματα στο κράτος, στα υπουργεία στην ΚΕΔΚΕ κ.τ.λ.

Όταν τους ρωτήσαμε το αυτονόητο μπροστά σ’αυτή την αντίφαση γιατί δεν κινούν την διαδικασία αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών τουλάχιστον μέσω του διαδυκτίου αφού δεν πιστεύουν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ώστε να αποφασίσουν οι ίδιες οι Μ.Κ.Ο., τότε μας απάντησαν ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες από εξειδικευμένες Μ.Κ.Ο και δεν ενδιαφέρονται να βρεθούν όλες μαζί.
ΟΥΤΕ συζήτηση Βέβαια δέχονται για ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ των Μ.Κ.Ο. προφανώς γιατί αντιλαμβάνονται τους εθελοντές ως χομπίστες.

Τότε , γιατί οι Κύριοι «Συντονιστές» Μ.Κ.Ο. Σύνταγμα , των 800 οργανώσεων μάζεψαν κάθε καρυδιάς καρύδια-ακόμη αθλητικές και επαγγελματικές οργανώσεις τις οποίες παρουσιάζουν «καταχρηστικά» ως κοινωνική δύναμη που εκπροσωπούν, κραδαίνοντας αυτή τη λίστα προς Υπουργεία, κόμματα ως διαπραγματευτικό μέσον ?

Πότε ρώτησαν όλους εμάς που μπήκαμε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στην λίστα τα ων 800 για την τροποποίηση του Συντάγματος, εάν συμφωνούμε για όλα που κάνουν καταχρηστικά και δήθεν μας εκπροσωπούν συντονιστικά .

Αν αυτό δεν είναι ψευτοεκπροσώπηση και υποκρισία τότε τι είναι υποκρισία ?

Οφείλουμε να αποκαλύψουμε ότι αυτή είναι τελικά η καμπάνια για την «αυτορρύθμιση» από τους «εθελοντές συντονιστές» που παρουσιάζονται με τον μανδύα των Μη κρατιστών , των ανεξάρτητων από κόμματα, την ίδια στιγμή που ως « Μηκιο-Πατέρες» και «ειδικοί» προσπαθούν να ποδηγετήσουν και τα κόμματα στα οποία κρυφίως ανήκουν και ασφαλώς διεκδικούν κρατικές θέσεις όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν.

Θα μπορούσε κανείς να μας αντιτάξει το επιχείρημα ότι διεκδικούν όχι ως αντιπρόσωποι, αλλά ως προσωπικότητες και ειδήμονες του χώρου κι’ αυτό είναι κάτι που είναι θεμιτό και το δικαιούνται.

Ναι, αλλά πού τη βλέπουν τότε τη διαδικασία της «αυτορρύθμισης» του χώρου και τι σχέση έχει με τη δική τους δραστηριότητα, αφού δε λειτουργούν ως αντιπρόσωποι κάποιας συλλογικότητας.
Είναι δυνατόν να υπάρξει αυτορρύθμιση χωρίς έκφραση της συλλογικότητας του χώρου με θεσμικό τρόπο;
Γιατί επικαλούνται αυτορρύθμιση λοιπόν;
Η απάντηση είναι απλή.
Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια σε ένα κατακερματισμένο και ανοργάνωτο χώρο που ο κάθε επιτήδειος σφετεριστής της αντιπροσώπευσης βρίσκει έδαφος για μια κούφια ρητορική που εκπορεύεται εκ μέρους των «αυτοχρισμένων» συντονιστών που «ευδοκιμούν» αυτή την περίοδο.
Η ρητορική αυτή μας λέει συνεχώς για επιτεύγματα, πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν οι Μ.Κ.Ο. στη σύγχρονη διακυβέρνηση.
Πόσο καταλυτική είναι η παρουσία των Μ.Κ.Ο. στην Κοινωνία των Πολιτών και πόσο οι κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψιν τις προτάσεις των Μ.Κ.Ο., οι οποίες είναι έτοιμες σχεδόν να επιβάλλουν την άμεση δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή όμως οι Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα με πασιφανές το πρόβλημα του δημοκρατικού ελλείμματος, όχι μόνον δεν μπορούν να εφαρμόσουν την εσωτερική άμεση δημοκρατία στη βάση του διαδικτύου, αλλά ούτε μία διαδικασία αυθεντικής εκπροσώπησης στις διαβουλεύσεις με το κράτος.
Ενώ είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί τεχνικά η εσωτερική δημοκρατία στο επίπεδο των Μ.Κ.Ο. καθώς όλες διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και με αυτό τον τρόπο εκφράζονται με συχνές ψηφοφορίες σε θέματα που απασχολούν την Κοινωνία των Πολιτών. Αυτό όμως έγινε προσχηματικά μόνο μια φορά να επιβληθούν κάποιοι ως εκπρόσωποι – συντονιστές των Μ.Κ.Ο.
Στην παγίδα του προσωπείου περί δήθεν ανεξάρτητης έκφρασης των Μ.Κ.Ο. και του αιτήματος της «αυτορρύθμισης» έχουν πέσει στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Συνασπισμού οι οποίοι εμφανίζονται ως συνήγοροι των κομματικά ανεξάρτητων Μ.Κ.Ο.
Και εδώ γεννάται η φαρσο-κωμωδία και η υποκριτική που παίζεται τον τελευταίο καιρό που εν τέλει αποκαλύπτει την διακομματική συμφωνία των «Μηκιο-πατέρων» με κομματικούς συνηγόρους της «καμπάνιας» των 800 και από τις δύο πλευρές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση και η δήλωση της κ. Κόππα.
Που ανέλαβε να υπερασπίσει τον ρόλο της καμπάνιας.

Βεβαίως η κ. Κόππα ούτε φαντάστηκε πως προέκυψε η λίστα των «800 για το Σύνταγμα» , όπως δεν το φαντάστηκε προ μηνών ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος που ενδεχομένως είχε την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη λίστα εκφράζει την μαζικότητα του κινήματος των Μ.Κ.Ο. και τους δέχθηκε ως συνομιλητές επιπέδου τριτοβάθμιου οργάνου.
Τι θα γίνει όμως τώρα που άνοιξαν τα κομματικά πυρά από όλες τις πλευρές , ποιος θα καλύψει τους επί της ουσίας «Μηκιο-πατέρες» ?
Ας δούμε το κείμενο το οποίο υπαγόρευσαν οι γνωστοί – άγνωστοι ακομμάτιστοι κατά τα άλλα και το οποίο προδίδει συγκεκριμένο ύφος- κείμενο, που εκφωνήθηκε ως δήλωση από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κοππά ως έκφραση υπεράσπισης των ανεξάρτητων Μ.Κ.Ο.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κας ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΚΟΠΠΑ
18.06.2007
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις ΜΚΟ :
Αναβάθμιση της στρατηγικής της και κρατικό έλεγχο επί των μη κρατικών εθελοντικών οργανώσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!
Ο κρατικός οργανισμός για τον εθελοντισμό, το «Έργο Πολιτών», με μηδενικό έργο επί της ουσίας και αντιμετωπίζοντας την παγερή αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πραγματικά ανεξάρτητων ΜΚΟ, ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του.
Στην αρχή μηχανεύτηκε ένα σχέδιο ποδηγέτησης των οργανώσεων.
Με πρόφαση την επεξεργασία αρχών «κοινωνικής υπευθυνότητας» των ΜΚΟ (δικαίωμα που αποκτήθηκε με βάση το ηθικό ανάστημα που δίνει στην κυβέρνηση η τήρηση ανάλογων αρχών για τα ομόλογα, για τα σκάνδαλα των «κουμπάρων» κ.λ.π. ), ανέλαβε να καθοδηγήσει «ηθικά» και «υπεύθυνα» τις ΜΚΟ! Δηλαδή, να τις ελέγχει και να τους χορηγεί πιστοποιητικά, ότι «πράγματι είναι ΜΚΟ». Πως, όμως, θα ήταν εξασφαλισμένη η προέλευση των οργανώσεων που όλα αυτά τα χρόνια δεν θέλουν να ακούσουν για «Έργο Πολιτών»; Το κόλπο ήταν σατανικό και καλοστημένο. Μόνο οι οργανώσεις που θα είχαν πιστοποιητικό από αυτό το «γαλάζιο μαγαζί», θα είχαν πρόσβαση σε προγράμματα Υπουργείων και δημόσιων οργανισμών. Ο εκβιασμός στο αποκορύφωμά του!
Το σχέδιο σχεδιάστηκε καλά, αλλά απέτυχε. Και αιτία στάθηκε η καθολική αντίδραση των ΜΚΟ, καθώς και η άρνηση πολλών υπουργών να δεχτούν την πατρωνία του «Έργου Πολιτών».
Τότε μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου. Η αναβαθμισμένη του εκδοχή. Να δημιουργηθούν κυβερνητικές «μη κυβερνητικές» οργανώσεις! Για να ελεγχθεί, μέσω αυτών, ο χώρος.
Ο πρόεδρος του οργανισμού, Στέλιος Συρμόγλου, - κρατικός υπάλληλος ο ίδιος- ούτε λίγο-ούτε πολύ, έχρισε αυτός τους «εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών»! Και έτσι οι αναρίθμητες, ανεξάρτητες και αυτόνομες ΜΚΟ της χώρας πληροφορήθηκαν, ότι κάποια «Ομοσπονδία Εθελοντικών ΜΚΟ» - που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της και ακόμα λιγότεροι τη δράση της- χειροτονήθηκε ως «εκπρόσωπός» τους! Και έμαθαν, ότι το χρίσμα του «εκπροσώπου» των μη κυβερνητικών, δόθηκε στον πρόεδρο της εν λόγω «Ομοσπονδίας», ο οποίος τυγχάνει και ... έμμισθο στέλεχος του κυβερνητικού «Έργου Πολιτών»! Για να είναι απολύτως ανεξάρτητος ...
Πληροφορήθηκαν, επίσης, από το στόμα του κ. Συρμόγλου, ότι διαθέτουν και έτερο αρχηγό και «εκπρόσωπό». Ανεσύρθη, λοιπόν, από τη ναφθαλίνη ένα παντελώς ανύπαρκτο όργανο, με την επωνυμία «Εθνικό Συμβούλιο Οργανώσεων Νέων» και εχρίσθη από την κυβέρνηση ως «δεύτερος εκπρόσωπος της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών».
Αυτά δεν γίνονταν ούτε επί χούντας. Ούτε στα καθεστώτα με ηγέτες τους Μπρέζνιεφ και Τσαουσέσκου.
Η διαδικασία ποδηγέτησης των εθελοντικών οργανώσεων, δεν θα περάσει! Όχι μόνο εξ αιτίας της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως εξ αιτίας της αντίδρασης των ίδιων των ΜΚΟ. Οι ίδιες γνωρίζουν πως θα αντιδράσουν. Και ο χώρος των ΜΚΟ, στις τέσσερεις γωνιές της Ελλάδας, είναι έτοιμος να εκραγεί!
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, που σέβεται στην πράξη την αυτονομία των ΜΚΟ, δηλώνει, επισήμως, ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει, αμέσως, τον οργανισμό «Έργο Πολιτών». Δηλώνει, επίσης, ότι οι μόνοι αρμόδιοι για να θέσουν αρχές αυτορρύθμισης είναι οι ίδιες οι ΜΚΟ. Ενώ οι υπουργοί του θα συνεργάζονται με όλες ανεξαιρέτως τις οργανώσεις, μέσω θεσμοθετημένων Αρχών, που θα προκύψουν μέσα από διαβούλευση και θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης συμμετοχικής δημοκρατίας.


Σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση φαίνεται ότι δεν πέρασε ούτε καν από το νου της κας Κοππά ότι με αυτή την κομματική πρόκληση αναγκαστικά θα σπάσει η κρυφή «διακομματική» συμφωνία των «Μηκιο-πατέρων» που ακουμπούν στις «πλάτες» των δύο μεγάλων κομμάτων και τότε αναγκαστικά θα γίνει κομμάτια και θρύψαλα η «καμπάνια» των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα και το ψευδεπίγραφο των ανεξάρτητων ΜΚΟ. (κάτι που έγινε λίγες μέρες μετά με την αποχώρηση Νίκου Γιαννή ,ενός από τους συντονιστές της Καμπάνιας).
Εδώ φαίνεται καθαρά πόσο πραγματική σχέση και γνώση έχει η κ. Κοππά με τον χώρο των ΜΚΟ.
Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με αποδεδειγμένη πολιτική ευαισθησία για τον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , καμία σχέση και καμία ενημέρωση δεν έχει σχετικά με το θέμα και ασφαλώς δεν συνηγορεί στην «μαϊμού» αντιπροσώπευση των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα , κάτι που έκανε με τη δήλωσή της η κ. Κοππά.
Πιστεύουμε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετος στην γνήσια αντιπροσώπευση των ΜΚΟ και στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ , που προγραμματίζεται με πρωτοβουλία και την συμμετοχή όλων των θεματικών και περιφερειακών δικτύων.

Θα ήταν εξ’ άλλου όχι μόνον περίεργο αλλά και εντελώς ανακόλουθο να υποστηρίξει μία πολιτική στάση διαμετρικά αντίθετη από την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Για αυτό και δεν μπορεί να χρεωθεί συνολικά στην αξιωματική αντιπολίτευση η παραπάνω επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: